29 Ağustos 2012 Çarşamba

Piyanist 2002


Vizyon Tarihi: 24 Mayıs 2002
Yönetmen: Roman Polanski
Senarist: Ronald Harwood, Wladyslaw Szpilman(Kitap)
Süre: 150dk
imdb puanı: 8.5

Oyuncu Kadrosu: 
Adrien Brody(Wladyslaw Szpilman), Thomas Kretschmann(Yüzbaşı Wilm Hosenfeld), Emilia Fox(Dorota)

Benim Puanım: 9.5


Filmle ilgili düşüncem:

Wladyslaw Szpilman, Yahudu asıllı Polonyalı başarılı bir piyanisttir. II. Dünya Savaşı'nda Almanların Polonya'yı işgal etmesiyle hayatı kâbusa döner. Savaş patlak verdiğinde 27 yaşındaydı ve Polonya'nın geleceği en parlak konser piyanistlerinden biriydi. Luftwaffe'de radyo istasyonu bombalandığında Chopin'in C minor Nocturne'nü çalıyordu.Tüm Yahudiler gibi o ve ailesi de evlerinden çıkartılarak Varşova gettolarına sürülmüştü. Bu çok yetenekli genç adam yeni yaşamında karaborsacıların ve işbirlikçilerin eğlendiği barlarda çalmaya başlamıştır.İşte bu işbirlikçilerden biri onu ve ailesini ölüme götüren esir kampı trenlerinden birinden kurtarmıştır. Savaş fısıltıları, direnişçiler ve sürpriz bir Alman subayı sayesinde Szpilman savaşta hayatta kalmayı başarır. Wladyslaw Szpilman Varşova'da yaşamıştır ve 88 yaşında burada ölmüştür.

----------------------------------------------------

Yine bir Nazi katliamı filmi ve yine bir kötü kelimesinin karşılığı bile olamayacak işkencelere maruz kalmış Yahudiler. Roman Polanski harika bir iş çıkarmış olacak ki Film en iyi filmin sahibi olamasa da (ki bence hak etmiş) Polanski en iyi yönetmen oscar ödülünün sahibi oldu. 

Gerçekten inanılmaz bir film. Her şey bir yana tam bir müzik ziyafeti Chopin’i bu filmden sonra dinlemeye başladım. Sahneler inanılmaz etkileyici. Özellikle baba rolünün kampta küçük bir karemela parçasını 6 kişiye paylaştırması ve Yaşlı bir adamın kadının yere dökülen yemeği yere kapaklanıp yemesi çok etkileyiciydi.

Kısacası hayatımda izlediğim en iyi 5 filmden biri diyebilirim. Bu bir yahudi propagandası diyenler olabilir . Haksızlık bu bir sanat diyenler de olabilir. Bana göre emek verilmiş ve güzel bir iş ortaya çıkarılmış. Bunları düşünmek anlamsız. Herkesin izlemesini tavsiye ediyorum. Şu ana kadar izlemediyseniz mutlaka izleyin. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. Özellikle gerçek bir hikayeden alınmış olması çok etkiliyor insanı..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder