29 Ağustos 2012 Çarşamba

Sil Baştan 2004


Vizyon Tarihi: 19 Mart 2004
Yönetmen: Michel Gondry
Senarist: Charlie Kaufman, Michel Gondry
Süre: 108dk
imdb puanı: 8.4

Oyuncu Kadrosu: 
Jim Carrey(Joel Barish), Kate Winslet(Clementine Kruczynski), Kristen Dust(Mary) Elijah Wood(Patrick)

Benim Puanım: 9.0


Filmle ilgili düşüncem:

Clementine Kruczynski (Kate Winslet) ile Joel Barish (Jim Carrey) bir kumsalda tanışırlar. Birbirlerinden çok farklıdırlar. Joel, içine kapalı ve mantıklı; Clementine, dışa dönük ve içgüdüleriyle hareket eden biridir. Birbirlerini severler. Sonra zamanla sorunlar başlar, en ufak şey batar, tahammülsüzlük artar. Ayrılırlar. Clementine mutsuzdur. Joel’i unutarak mutsuzluğunu bitirebileceğini düşünür. İnsanların hafızalarını temizleyen bir doktora gider. Joel ile ilgili tüm anılarını sildirir. Bu durum karşısında hayal kırıklığına uğrayan ve Clementine’i unutmak için aynı prosedürü kendi üstünde uygulatmaya karar veren Joel, sıkı kurallar ve tam gizlilik ilkesiyle çalışan deneysel tıp merkezi Lacuna Laboratuarı’nın yolunu tutar. Kendisi de Clementine’ın anılarından kurtulmak ister. Fakat o uykusundayken yürütülen işlemin bir noktasında, kaybetmek istemediği hatıralarla karşılaşır. Vazgeçmek ister. Clementine’ı içinde tutmak ister. Ama uyku halindeyken sesini duyuramaz. Ve Clementine’ı zihninin içinde saklamaya çalışır. Birlikte Joel’in zihninde bir yolculuğa çıkar ve birbirlerini kaybetmemeye çalışırlar.

----------------------------------------------------


Jim Carrey’i böyle duygusal bir rolde görmek beni şaşırttı. Ancak adam oynuyor kardeşim. Çok başarılı. Filmin özetinde hafıza silmek nedir abi deyipte saçma bir filmdir kesin duygusuna kapılmayın sakın. Şunu söylemeliyim ki gerçekçi bir film. Arabalarda teyp ve kasetin olduğu zamanlar. Bir çok ünlü ismi yan rollerde görmek mümkün. Yüzüklerin efendisinin Frodo’su, Örümcek Adamın Mary Jane’i..

 Film başta içimi burktu ve boğazımı düğümledi. Eğer inception filmini izlediyseniz; aklınız rüyanın içine girmekten o filme gidebilir. Ama inceptiona göre biraz daha yüzeysel. İnanılmaz güzel işlenmiş. Gecenin bir yarısı can sıkıntısına izlemeyin anlamayabilirsiniz. Çünkü düz bir aşk filmi zannetmeyin. Epey düşünmeniz gerekiyor.

Filmin neresi önceydi neresi sonraydı karıştırmamanız için Yönetmen güzel bir detay da vermiş. Clementin’in saçları mavi olduğu zamanlar şimdiden bahsediyor. Herkese tavsiye ediyorum, kesinlikle pişman olmayacaksınız.

Ek bilgi:

+ Filmin Orijinal Adı – Eternal Sunshine of the Spotless Mind yani ‘Lekesiz Zihnin Sonsuz Güneşi’ anlamına gelen Alexander Pope'un yazdığı Eloisa to Abelard isimli aslı çok daha uzun olan şiirinin bir bölümünden alınmıştır.

+ Film 2004 yılı En iyi Film Oscar ödülünün sahibidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder